De gode kaffebønner og de mest populære kaffesorter

Oprette af Copenhagen Coffee Dealers den

De gode kaffebønner fra Copenhagen Coffee Dealers er blandt de mest populære kaffesorter i verden.

 

Arabica vs. Robusta

Der findes findes ca. 60 forskellige kaffesorter i verden. Dem som man hovedsageligt skelner imellem er; Arabica og Robusta. Hvor Arabica kaffen høre til de fine kaffesorter bruges robusta ofte til blandinger. 

Umiddelbart ligner bønnerne hinanden ,men der er en masse forskelle som adskiller de to bønner. Nedenfor kan du læse lidt om Arabica bønnens særlige forhold og kvaliteter.

 

Arabica kaffe:
Arabica kaffe er oprindelig fra Etiopien. Smagen er typisk mild og samtidig sød med noter af frugt, nødder og bær. Arabica er ikke særlig bitter, men har især en god syrlighed som gør Arabica kaffe meget eftertragtet. 

Arabica gror bedst i bjergrige områder i en højde på mellem 900-2000 m. 

Arabica kaffe planterne bliver mellem 2,5 - 4,5 meter høje og kræver et tempereret klima med en temperatur på mellem 15-25 grader. Arabica kaffe er derfor krævende at dyrke da den kræver en vis højde og kræver en jord med en lav pH-værdi samt lidt skygge.

Det gør at Arabica kaffe er dyrere at producere, da det  giver mindre kaffe pr. hektar sammenlignet med robusta kaffe. En anden årsag er at arabica kaffe er dyrere er, at et arabica kaffe træ i gennemsnit kun producere ca. 1-5 kg kaffebær. For at producere 1 kg kaffe skal man bruge ca. 5-6 kg kaffebær. 

Arabica bønnen adskiller sig også ved dens udseende i forhold til robusta bønnen ved at være en oval bønne i en grønlig farve til forskel for robusta, som er en mere rund bønne i en brunlig i farven.

 

Arabica kaffe udgør ca. 75-80 % af verdens kaffeproduktion, og kommer hovedsageligt fra Latinamerika, Etiopien, Brasilien, og Colombia. 


Hos Copenhagen Coffee Dealers udvælger de kun de bedste Arabica bønner. Se vores udvalg her.

 

Robusta kaffe:
Robusta kaffe er oprindeligt fra Central- og Vestafrika og bliver primært brugt til instant kaffe og kaffe blends i kombination med Arabica kaffe. I en kaffe blend er Robusta kaffe med til at give kaffen mere krop og en dybere og kraftigere smag samt en god crema. 

Robusta kaffe smagen er karakteriseret ved at være stærkere og mere skarp med noter af gran og med en peanut-lignende eftersmag. Robusta kaffe indeholder dobbelt så meget koffein som Arabica kaffe og har samtidig et lavere syreindhold. Derfor regnes Robusta kaffe også for at være kvalitetsmæssigt dårligere end arabica kaffe. 

En anden væsentlig forskel på Robusta er, at den bliver dyrket i en relativ lavere højde end arabica. Robusta dyrkes nemlig i en højde på mellem 0-900 m. og den gennemsnitlige plante eller træ kan blive helt op til 10 m høj. Robusta kan klarer en noget højere temperatur og kræver temperaturer på mellem 18-30 grader samt kan tolerere en del mere regn end Arabica.

Der bliver derfor også dyrket langt mere Robusta kaffe pr. hektar end Arabica kaffe, da Robusta er væsentlig mere modstandsdygtig over for forskellige vejrforhold samt skadedyr og sygdomme.Det er  bl.a også med til at nedsætte prisen på Robusta kaffe.

Robusta bønnen ser lidt anderledes ud ved at være mere rund i formen og indeholder normalt 2 kaffebønner. Farven på bønnen er i brunlige nuancer i kontrast med Arabica, som er mere grønlig i farven inden den ristes. Robusta modner på ca. 10-11 måneder og har en koffeinindhold på ml. 1,7-4 %

 
Robusta kaffe er med den kraftige og bitre aroma mest udbredt på den østlige halvkugle og primært i Afrika og Asien samt i dele af Brasilien. 

Den udgør ca. ¼ af verdens produktion af kaffe og er meget modstandsdygtig og nemmere at dyrke end Arabica bønnen.

 Læs om vores forskellige kaffer her.

← Ældre indlæg Nyere indlæg →