Hvor kommer kaffen fra? Kaffens historie

Oprette af Copenhagen Coffee Dealers den

Et spørgsmål vi meget ofte hører er, hvor kommer kaffen fra?

Ordet "kaffe" kommer fra det arabiske ord ”qahwa”. Og kaffe er derfor både navnet på den drik vi kender idag og for navnet på kaffetræet, hvor bønnerne gror.

Man formoder, at dyrkningen af kaffe begyndte i Kaffa provinsen Etiopien. I et bjergområde hvor Kaffetræet Coffea Arabica voksede vildt.

Man mener, at de indfødte i forhistorisk tid sandsynligvis har plukket og spist frugtkødet fra de saftige bær fra kaffeplanten. Og først senere begyndte at udnytte kaffebønnernes særlige aromatiske smag ved at hælde kogende vand på.

Det siges om opdagelsen af kaffen, at en gedehyrde i Etiopien, havde undret sig over sine geders mærkelige adfærd. Det var både de ældre og langsomme geder som sprang rundt. Det viste sig, at gederne havde spist nogle bær fra en plante.

Gedehyrden fortalte om dette til en munk. Dengang fungerede munkeklostrene som en slags små forsknings enklaver inden for natur og fysik.  På munkeklostret blev kaffebærrene derfor udsat for forskellige eksperimenter, hvor de både blev most, tørret og kogt. De fandt frem til at hælde kogende vand over bærrene og havde nu en drik.                                                                                               

De blev hurtig klar over kaffens opkvikkende egenskaber og gjorde at munkene kunne læse meget mere og sove lidt.

Munkeklosteret i Etiopien fik derfor navnet: "Det vågne kloster"

Kaffens popularitet bevægede sig hurtigt mod Yemen til den Arabiske halvø. Her begyndte man nu også at dyrke kaffen. Kaffen blev drukket hjemme i privaten, men også i mange offentlige kaffehuse, som havde meget tilfælles med caféer i dag.

Ingen andre steder tiltrak nær så mange mennesker som disse kaffehuse, og folk besøgte dem for alle former for sociale aktiviteter. De besøgende drak ikke bare kaffe, de lyttede også til musik, så på optrædende, spillede skak og holdte sig opdaterede på de seneste nyheder. På grund af de mange kulturelle aktiviteter, blev de arabiske kaffehuse til et vigtigt forsamlingshus for borgerskabet - og blev ofte kaldt for “de vises skoler”.


Araberne forbød, at man tog kaffe med ud af landet, men rejsende og pilgrimme tog kaffeplanter og bønner med på deres pilgrimsfærd til Mekka, da de ikke kunne undvære kaffe. Kaffehuse åbnede op i den hellige by Mekka og hvert år kom tusinder af pilgrimme, fra over det hele i verden, til Mekka. Mange af de besøgende fik smag for kaffen, som de kaldte for: “den arabiske vin”. 

Langsomt bredte kaffeproduktionen sig til resten af verden, hvor klimaet skabte gode betingelserne for, at kaffetræet kunne gro og dermed kunne produceres kaffe.  

Kaffen blev introduceret til europæerne i Venedig. I 1615 importerede italienske købmænd de første sække med kaffe fra byens besiddelser i det østlige Middelhav. I 1683 åbnede den første kaffebutik dørene i Venedig. Venezianerne og de øvrige europæere lærte hurtigt at drikke kaffe.

 Se vores forskellige kaffer her.  

← Ældre indlæg Nyere indlæg →