Cupping - find kaffe med smag

Oprette af Copenhagen Coffee Dealers den

Kaffesmagning også kaldet “cupping” er en metode som bruges til at smage forskellige kaffetyper op imod hinanden, når der skal udvælges nye specialristede kaffer. Cupping af kaffe er en tidskrævende proces, men en nødvendighed når det drejer sig specialristet kaffe. Her er det netop muligt at differentiere sig ved at kunne vælge kvalitetsbønner fra de mindre farme og finde frem til de mest optimale risteprofiler, som passer bedst til de forskellige kaffetyper. 

Det er vigtigt at de forskellige kaffetyper er brygget fuldstændig ens og at man smager dem op imod hinanden i forhold til hvordan de er ristet, f.eks lysristet op imod lysristet.

Resultatet bruges til at lave den rette smagsprofil.

 Når du skal lave en cupping starter du med at udvælge de forskellige kaffetyper der skal smages. Der afvejes 11 g groftmalet kaffe af hver kaffe type. Det er vigtigt at man dufter til kaffen og noterer indtrykkene. 

Derefter tilsættes 2 dl varmt vand, der har en temperatur på ml. 93-96 g. 

Der vil lægge sig et lag kaffegrums på overfladen, som skal stå og trække i 4 min, inden man rører kaffegrumset forsigtig med en ske ned i kaffen.

Husk at noterer duftene undervejs.

Der vil dannes et tyndt lag skum, som man fjerner med 2 teskeer. Skummet indeholder nemlig en del bitterstoffer og vil forstyrre smagen af de øvrige aromaer. Derefter er kaffen klar til at blive smagt på.

Man smager på kaffen med en ske. For at opnå flest smagsnuancer skal man suger kaffen kraftig ind, så der også kommer luft ind. Ved at suge det ind får man både fordelt aromastofferne rundt på tungen samt får få ledt dem fra mundhulen videre op til næsen, hvor smagsstofferne opfanges.
 

Det kan være svært at sætte ord på det man smager.  Et anvendeligt redskab er derfor et officielt kaffe smags hjul, Coffee Tasters Flavor Wheel, når kaffen skal vurderes.

Det gør at man mere præcist kan definere de mange smagsnuancer inden for forskellige kaffetyper.

Når man laver en smagsvurdering er det væsentligt at beskrive kaffens mange facetter. Her kræver det bl.a en vurdering af kaffens duft, aroma, smag, krop, sødme, syreindhold, balance, bitterhed og eftersmag. 

 

Ved kaffens aroma forstås den duft man får fra kaffen, som oftest stammer fra æteriske de olier.

Når man taler om at kaffen har krop, betyder det at kaffen har styrke og giver en god smagsoplevelse i ganen.

Når man taler om syreindhold, er det kaffens nødvendige syreindhold som vurderes og som giver en behagelig skarphed.

At kaffen har balance betyder, at der er en god harmoni mellem aromaen og syreindholdet, som gør det til en god kaffe.

Når man taler om bitterhed i kaffen, er det den smag man oplever på den bagerste del af tungen.

Læs mere om vores forskellige kaffer her. 

← Ældre indlæg Nyere indlæg →