Fra bær til bønne.

Oprette af Copenhagen Coffee Dealers den

Kaffebær

Al kaffe starter som bær på træer. Kaffebærrene har størrelse som en vindrue, og de fleste bær indeholder to frø. Disse frø er, hvad der bliver til kaffebønner.

Der findes mange arter af kaffetræer, men den mest populære er arabica.

Indenfor arabica findes mange sorter. De fleste kaffeproducerende lande er kendetegnet ved specifikke sorter. I Colombia findes eksempelvis sorterne: Typica, Caturra og Castillo.

Høst

Kaffe har meget tilfælles med vin, når det kommer til høsten. For at opnå en høj kvalitet er det vigtigt, at bærrene høstes med omhu. God kaffe gror højt oppe, ofte på bjergsider og ad stejle bakker. Det betyder, at det kan være svært at bruge maskineri til at høste kaffen. Det ses derfor, at den mest effektive måde at høste kaffe af høj kvalitet, er at håndplukke bærrene. Dette medfører også, at det er lettere at sortere de modne bær.

Behandling

For kaffe har behandlingsmetoden en stor indflydelse på det endelige produkt. Efter høsten findes der forskellige måder til at bearbejde bærrene. De to mest kendte kaldes ”natural” og ”washed”. I sidstnævnte metode bliver bærrene kørt igennem en maskine, som fjerner frugtkødet. Herefter bliver bønnerne lagt i en fermenteringstank. Fermenteringen sørger for at fjerne det resterende frugtkød fra bønnerne.

Ristning

Efter bærrene er behandlet, står man tilbage med grønne kaffebønner. De

skal ristes. Ristingen er en af de mest spændende dele af kaffeverdenen. I denne del af processen går kaffen fra at være smagsløse grønne bønner, til at blive velduftende kaffebønner som vi kender dem. Ristemetoden ændrer sig alt efter formalet med bønnerne. Eksempelvis ristes kaffebønner til filterkaffe ofte lysere, end dem der bruges til espresso.

Læs mere om vores kaffe her. 

← Ældre indlæg Nyere indlæg →