Hjemmeristning guide

Skrevet d. 20/04 - 2021

Ønsker du at prøve kræfter med at riste dine kaffebønner derhjemme?

Du skal bruge:

 

  • En ovn med bradepande
  • 200 gram grønne kaffebønner
  • Paletkniv eller grydeske
  • Kaffemaskine eller stempelkande
  • Elkedel til kogende vand

 

Sådan gør du: 

 

Den nemmeste måde at riste kaffe på er, at bruge en helt almindelig ovn og riste kaffen i en bradepande.

 

Ovnen opvarmes til ca. 225 grader men ikke på varmluft.
Kaffebønnerne fordeles i ét lag i bradepanden. Ristningen bliver ujævn, hvis bønnerne ligger i flere lag.

 

Brug grydeskeen til at fordele bønnerne rundt, så de bliver ristet jævnt.

 

Efter 7-8 minutter vil kaffebønnerne poppe ligesom popcorn. Det tager cirka 1-3 minutter, før alle kaffebønnerne er poppet. 

 

Hvis man ønsker bønnerne lysristet, stoppes processen her.

 

Ønskes de mørkere skal de have 10-13 minutter og bønnerne vil poppe en gang mere. Her efter stoppes processen.

 

En mørk ristning har en farve, der minder om mørk chokolade og egner sig godt til espresso og en filterkaffe ofte er lys eller mellemristet, hvor farven minder om en mørk karamel.

 

Når I har nået den ønskede farve med ristningen, skal bønnerne ud af ovnen. Bønnerne afkøles ved at lægges på en kold bradepande. 

 

Kaffebønnerne har bedst af at hvile 12-24 timer, så smagen fra olierne får lov til at sætte sig.

 

← Ældre opslag Nyere opslag →