Kafferistning - hvad er forskellen på de forskellige ristninger?

Oprette af Copenhagen Coffee Dealers den

Forskellen på lys, mellem og mørkristet kaffe?

Kaffe bliver ofte beskrevet som tre forskellige risteprofiler.
Det er lysristet, mellemristet og mørkristet. Men hvad er forskellen og hvordan kan man se og smage det?

Bliv klogere på kafferistning her.

 

Lysristet kaffe: 

Som det fremgår af ordet så er kaffen ristet lyst. Det ville altså sige, at bønnerne bliver ristet i kortere tid ved lavere tid. Bønnerne udvider sig og laver første “pop” men med afstand til hvert pop. De får også en lysebrun farve, der i farven kan minde lidt om en kanelstang. Grunden til man rister kaffen lyst er for at fremhæve bønnens naturlige og frugtige aromaer og smagsnuancer. På den måde egner en lysristet kaffe sig også bedst til filterbrygning eller til stempelkande. 

Her kan vi klart anbefale vores lysristet kaffe fra Nicaragua som er en kaffe med en sød og naturlig smag og med frugtige noter af citrus og honning.

 

Mellemristet kaffe:

Her er bønnerne ristet i længere tid og i højere temperaturer end de lysristet bønner. Her bliver “poppet” tydeligere og flere pop efter hinanden. Kaffebønnerne får en mørkere brun farve og det er her man oplever en mere kraftig smag end den lysristet. Man får samtidig en mere fyldig og intens kaffe, som både er frugtig og afbalanceret. Denne risteprofil kan brygges både som filterbrygning og som espresso. 

Prøv vores populære mellemristet kaffe fra Colombia. 

 

Mørkristet kaffe:

Til sidst er der den mørkristet risteprofil. Her bliver bønner ristet i endnu længere tid og det resultere at bønnerne “popper” anden gang. Her udvider de sig igen og udleder derfor bønnens olier som gør bønnerne blanke og fedtede. Disse mørkristet kaffe bønner skaber en meget mere intens og kraftfuld smag. Derfor egner de sig også bedst til espresso, da man oplever den mørke og kraftige smag.  

Her ville vi anbefale vores kaffe fra Rwanda, hvor du kan opleve mørkere noter af karamel og chokolade.

Se alle vores kaffer her.

 

← Ældre indlæg Nyere indlæg →