Hvorfor friskristet kaffe?

Skrevet d. 13/05 - 2020

For nogle år siden var jeg i Honduras. Her besøgte vi en kaffeplantage i Copán departementet. Dette var første gang jeg var på en kaffeplantage og jeg var overvældet over de mange arbejdsprocesser og ikke mindst den smukke natur i det bjergrige land.

 

Som del af turen blev jeg inviteret indenfor i et lille hus for, at smage på en af de kaffer de producerede på plantagen. Guiden forklarede at de havde ristet kaffen få dage forinden. Han bryggede en kande kaffe og skænkede det for os. Jeg tog en tår og smagte godt efter, denne kaffe var ikke som den jeg plejede at drikke. Kaffen var spækket med duft- og smagnuancer, som jeg aldrig havde oplevet før. Jeg havde aldrig tænkt på smagen af kaffe som andet end bare "kaffe", men dette var noget helt andet. Jeg forestiller mig at det har været samme oplevelse som da man for første gang så farvefjernsyn efter kun at have set sort og hvidt. Alle på turen var positivt overrasket over denne kaffeoplevelse. Da turen sluttede, købte jeg en pose kaffe med hjem. 

 

 Kaffeplantage i Copán

 

Et par måneder efter jeg kom hjem fandt jeg kaffen fra Honduras frem igen. Jeg glædede mig til, endnu en gang, at smage på den fantastiske kaffe. Jeg bryggede kaffen med næsten samme metode, som guiden på kaffeplantagen, men til min forundring smagte kaffen nu kedeligt og endimensionel. Det var næsten som om at den havde mistet alt sin smag. Jeg bryggede en kop til for at prøve at få kaffen til at smage bedre, men det gjorde ingen forskel. Den lækre kaffe fra plantagen i honduras smagte nu som den kedeligste rabatkaffe fra supermarkedet.

 

Denne oplevelse gik mig på og jeg brugte meget tid på at finde en forklaring på hvorfor kaffens smag havde ændret sig så drastisk. Pludselig gik det op for mig. Da jeg først smagte kaffen var den ristet kort tid før, men da jeg bryggede kaffen derhjemme var der gået flere måneder siden at den var ristet. Jeg konkluderede at friskheden måtte have en indflydelse på smagen.

 

Nogle år efter min tur til Honduras fik jeg muligheden for at riste kaffe, sammen med et par venner, på en lille hjemmerister i køkkenet. Vi begyndte at eksperimentere med helt friskristet kaffe. Ved at smage på kaffen hver dag efter den var ristet kunne vi konkludere hvordan smagen udviklede sig. Her gik det for alvor op for mig hvor stor en forskel der er på helt friskristet kaffe og flere måneders gammel kaffe fra supermarkedet. Vi oplevede at kaffens smag toppede indenfor et par dage og fortsatte med at udvikle sig i ca. 14 dage. Efter bare en måned begyndte de lækre smagnuancer at forsvinde fra kaffen. For os var det derfor logisk at man skulle købe sin kaffe så kort tid efter ristning som muligt. Vi fandt dog hurtigt ud af hvor svært det i virkeligheden er at få fat i helt friskristede kaffebønner. Da vi talte med venner og bekendte var vi overraskede over hvor få kendte til friskristet kaffe og kun havde smagt gammel kaffe fra supermarkedet. De fleste tænker på kaffe på samme måde som tørret pasta, altså noget som kan stå i køkkenskabet forevigt, uden at blive gammelt. Sandheden er dog at kaffen er meget mere ligesom brød end pasta. Hvis du nogensinde har smagt et friskbagt brød fra din lokale bager, vil du uden tvivl foretrække dette frem for et ugegammel brød. Der er netop samme forskel mellem friskristet kaffe og gammel kaffe. Derfor satte vi os for at ændre folks tilgang til kaffe.

Det er med disse erfaringer at vi har taget konceptet om friskristet kaffe til os. I dag sender vi nemlig kaffen afsted samme dag, som det er ristet. Vi var det første kafferisteri i Danmark, med friskristet kaffe som et hovedfokus og der er stadig ingen der leverer ligeså frisk kaffe som os.  

 

← Ældre opslag Nyere opslag →